top of page

2023 YILI TEDBİR NAFAKASI NEDENİYLE İCRA TAKİBİ NASIL AÇILIR?

1.TMK m. 169 gereğince, Aile Mahkemeleri, taraflar arasındaki boşanma süreci devam ederken ve boşanmadan sonra, eşlerin ve çocukların bakım ve korunmasına ilişkin önlemleri re’sen gözetmekle yükümlüdür.


2. Bu önlemlerden bir tanesi, boşanma süreci devam ederken, müşterek çocuklar ve yoksul ya da zor durumda kalacak eşin giderlerini karşılamak üzere kararlaştırılan tedbir nafakası olup bu nafaka, Mahkeme tarafından ara kararla hükmedilen bir nafaka türünü oluşturmaktadır.


3. Hakim tarafından tedbir nafakasının miktarı takdir edilirken, tarafların maddi durumu dikkate alınarak, birlikte yaşanılan zamanda eşine sağladığı zamandaki geçim şartlarını ayrı yaşama halinde de sağlayacak oranda tarafların ekonomik-sosyal durumları dikkate alınır. Aile mahkemelerinin nafakaya hükmetmesi, nafaka alacaklısının alacağına kavuşması için yeterli değildir.


4. Takdir edilen bedelin belirlendiği ara karar ve bunun onaylı bir örneği ile nafaka alacaklısı, yetkili icra dairesine başvurarak İcra Müdürlüğü’nde başlatacağı ilamsız icra yolu ile alacağını tahsil edebilir. Tedbir nafakasına ilişkin olarak aleyhine ilamsız icra takibi başlatılan borçlu, ödeme emrinin kendisine tebliğ edilmesinden itibaren 7 gün içinde itiraz sebepleriyle birlikte itiraza bulunabilir.


5. Ödeme emrine süresi içinde yapılan itiraz takibi durdurur.


6. İcra takibi, borçlunun itirazı ile durduğunda, alacaklı itirazın iptali veya itirazın kaldırılması prosedürlerine başvurabilmektedir.


7. İtirazın iptali davası genel mahkemelerde görülür.


8. Alacaklı, itirazın kendisine tebliğinden itibaren 1 yıllık süre içerisinde Aile Mahkemelerinde itirazın iptali davası açabilecektir.


9. Alacaklı, İcra Tetkik Mercii olarak kabul edilen İcra Mahkemesi’nde itirazın kaldırılması yoluna da başvurabilmektedir.


10. İtirazın kaldırılması, itirazın iptali davasına göre daha hızlı ve daha kolay tahsilat sağlanabilen bir yol olarak kabul edilmektedir. İİK m. 68 uyarınca; talebine itiraz edilen alacaklının takibi, imzası ikrar veya noterlikçe tasdik edilen borç ikrarını içeren bir senede veya resmi dairelerin ya da yetkili makamların yetkileri dahilinde ve usulüne göre verdikleri bir makbuz veya belgeye dayanıyorsa, alacaklı, itirazın kendisine tebliğinden itibaren 6 ay içinde itirazın kaldırılmasını isteyebilecektir.


11. Mahkeme tarafından, tedbir nafakasına ilişkin karar; “yetkili makamın yetkisi dahilinde ve usulüne uygun karar” olarak nitelendirebileceğinden, alacaklının tedbir nafakasına ilişkin itiraza karşı itirazın kaldırılması yoluna başvurabilmesi mümkün kabul edilmiştir. İtirazın kaldırılması talebinin mahkemece kabul edilmesi durumunda, borçlu, alacaklının talebi üzerine yüzde yirmiden az olmamak koşulu ile icra inkar tazminatına mahkum edilir.


12. İtirazın kaldırılması kararı verildikten sonra dahi, borçlu, borcunu ödememe konusunda direnmekte ise, nafakaya ilişkin kararlara uyulmamasından dolayı, nafaka alacaklısı, İİK m.344 uyarınca İcra Ceza Mahkemesi’nde dava açıp borçlunun 3 aya kadar tazyik hapsine mahkumiyetini sağlayabilmektedir; nafaka alacaklısının alacağına kavuşmasında oldukça etkili bir yoldur.


Comments


bottom of page