top of page

ALACAK DAVASI NEDİR? ALACAK DAVASI TÜRLERİ NELERDİR?

Alacak davası Türk hukuk sisteminde sıklıkla karşılaşılan dava türlerinden biridir. Alacak davalarında borçlu ve alacaklı olmak üzere iki taraf mevcuttur. Borçlar Hukukunda borcun dört kaynağı vardır.


1-Sözleşme 

2-Haksız Fiil 

3-Vekaletsiz İş Görme 

4-Sebepsiz Zenginleşme 


Yukarıdaki işlemlerin birinden dolayı alacaklıya borçlanan kişi borcunu temerrüde düşmeden ifa etmek zorundadır. Borcunu zamanında ödemeyen yani temerrüde düşen borçluya karşı alacaklı tarafından bu dava açılabilmektedir. Yapılan yargılama sonucunda mahkeme davalının haksız olduğuna karar verirse alacaklı ilamlı icra takibi başlatabilir. Alacak davasının açılabilmesi için, borç konusu paranın zamanında ödenmemesi, borçlunun yapması gereken bir şeyi yapmaması ve bunda alacaklının kusurunun olmaması şarttır. 


Alacak Davası Hangi Mahkemede Açılır?


Alacak davasında eğer taraflar daha önceden yetkili mahkemeyi sözleşmede belirlememişlerse borçlunun yerleşim yeri mahkemesi yetkilidir.  Alacak davasında görevli mahkeme ise yapılan sözleşmenin türüne göre belirlenir. Örneğin kira sözleşmelerinden doğan alacaklarda sulh hukuk mahkemesi görevlidir.


Alacak Davasında Avukatı Desteği


Alacak davaları; kişiler için önemli sonuçları içerisinde barındıran davalardan olduğundan, davalarda usule ve esasa yönelik hatalı veya ihmali işlemler telafisi güç sonuçlara neden olabilmektedir. Bunun yanında bu süreç içerisinde tarafların arasında sağlıklı iletişim kurmak da zordur. Buna bağlı olarak tecrübe sahibi bir UZMAN BİR AVUKAT ile temsil olmak veya hukuki danışmanlığına başvurmak telafisi imkansız hak kayıplarının önüne geçecektir.


Comments


bottom of page