Türk Medeni Kanunu aile birliğini devam ettirmek istemeyen ve aile birliğinden kaynaklanan dava konusu olabilecek hususlarda uzlaşı sağlayan taraflara anlaşmalı boşanma davası ile birlikte kısa bir süre içerisinde boşanma imkanı vermiştir. Ancak tarafların anlaşmalı bir biçimde kısa bir sürede boşanabilmeleri için bazı şartlar mevcuttur:
1- Evliliğin anlaşmalı boşanma davası ile bitirilmek istenmesi sonucunda tarafların EN AZ bir yıl evlilik süreci geçirmiş olmaları gerekmektedir. Bir yıldan daha az süren evliliklerin anlaşmalı boşanma davası ile bitirilmesi kanunen mümkün değildir. Bu sebeple evliliklerinde bir yılı henüz doldurmamış ancak boşanmaya karar vermiş çiftlerin anlaşmalı olarak boşanabilmeleri için evlendikleri tarihten itibaren 1 yılı doldurmayı beklemeleri gerekmektedir.
2- Anlaşmalı boşanmak için taraflar, maddi ve manevi tüm yasal sonuçlar üzerinde mutabık olduklarını hazırlanacak olan anlaşmalı boşanma protokolü içerisinde bildirmeleri gerekmektedir. Boşanma protokolü anlaşmalı boşanmaların omurgasını oluşturur. Bu sebeple büyün önem arz etmektedir. Anlaşmalı boşanma protokolü muhakkak bir avukat tarafından hazırlanmalıdır.
3- Anlaşmalı boşanmalarda eşlerin davaya katılmaları mecburidir. Hakim, duruşmada tarafları bizzat dinleyecek ve protokoldeki tüm şartlar konusunda anlaşıp anlaşmadıklarını taraflara bizzat soracaktır. Hakim, tarafların anlaşmalı boşanma protokolü ile belirledikleri şartları onaylayıp onaylamadıklarını teyit edecektir. Taraflar dosyaya sunulmuş olan boşanma protokolünü kabul ettiklerini hakimin huzurunda beyan etmeleri halinde tek celsede boşanma işlemi gerçekleştirilmiş olur.
Bu yazı bilgilendirme amaçlı olup, hukuki tavsiye veya hukuki mütalaa değildir. Bir dava açmadan önce bir boşanma avukatından hukuki yardım almanız hak kaybı yaşanmaması için önemli ve gereklidir.
Comments