Gaiplik kararı ölüm tehlikesi içinde kaybolmuş ya da kendisinden uzun süre haber alınamayan kişilerin bir mahkeme kararı ile kişiliğinin sonlandırılmasına denmektedir. Bir diğer deyişle şartlarının oluşması halinde kişi hakkında gaiplik kararı verilirse, gaip kişinin hukuki olarak kişiliği son bulur ve ölmüş kabul edilir. Fakat burada biyolojik olarak bir ölüm olmadığı için farklı birtakım sonuçlar doğurmaktadır.
Ölüm tehlikesi içinde kaybolan kişinin, kaybolmasından itibaren 1 yıl geçtikten sonra, uzun zamandan beri haber alınamayan hallerde son haber alma tarihinden itibaren 5 yıl geçtikten sonra ilgililer mahkemeye başvurabilir.
Gaiplik Kararının Evliliğe Etkisi Nedir?
Gaiplik kararı ile evlilik kendiliğinden sona ermemektedir. Bu durumda gaiplik davası açan kişinin ya gaiplik davası ile ya da sonra açacağı bir dava ile evliliğin sona ermesi istenmelidir.
Gaiplik Kararının Mirasa Etkisi Nedir?
Gaiplik kararı verilirse kişi vefat etmiş gibi mirasçılık işlemlerine başlanır. Fakat burada belirtilmesi gerekir ki, miras kalan malların teslimi mirasçıların bir teminat ödemesini gerekmektedir. Teminat ise gaip ölüm tehlikesi içerisinde kaybolduysa 5 yıl fakat uzun süreden beri haber alınamama hali var ise 15 yıl her halde gaibin 100 yaşına kadar gösterilmelidir. Gaip ortaya çıkarsa da mirastaki mallarını mirasçılardan geri isteyebilmektedir. Kişi geri dönerse istihkak davası açarak terekedeki malları geri isteyebilmektedir.
Gaiplik Davasında Görevli ve Yetkili Mahkeme Hangisidir?
Gaiplik davasında görevli mahkeme sulh hukuk mahkemesi olup yetkili mahkeme kişinin son yerleşim yeri mahkemesidir. Gaiplik kararı verilirse, hakkında gaiplik kararı verilen kişinin bilgilerini nüfus müdürlüğüne bildirilir ve nüfus müdürlüğü kişiyi ölüm kütüğüne kaydeder.
Bu yazı bilgilendirme amaçlı olup, hukuki tavsiye veya hukuki mütalaa değildir. Dava açmadan önce muhakkak bir avukattan hukuki yardım almanız hak kaybı yaşanmaması için önemli ve gereklidir.
Hozzászólások