İnternet hayatımıza girdiğinden beri tüm yaşamımızı kolaylaştırmasının yanı sıra aynı zamanda hayatımızı zorlaştıran da bir yapı olmuştur. Bazen işimizi oldukça kolaylaştırılan bu yapı hayatımız için büyük bir kolaylık ve avantaj sağlarken bazı zamanlar ise, hayatımızı çekilmez hale getirecek olaylara da sebebiyet verebilmektedir.
Zira özel bir durumumuz, fotoğrafımız, videomuzun herhangi bir internet mecrasına, sosyal medya platformlarına düşmesi halinde özel hayatımız ihlal edilmekte ve bu duruma karşı yapılabilecek şeyler oldukça sınırlı kalmaktadır.
İşte bizde bu yazımızda Bekenbey Legal Hukuk Bürosu olarak; internet zorbalığına karşı internet siteleri üzerinden özel hayatı ihlal edilen kişiler tarafından tarafımıza sıklıkla yöneltilen sorulara cevap bulmaya çalışırken aynı zamanda da özel hayata karşı yapılan ihlallere, istenmeyen fotoğraflara, videolara, haber ve yazılara karşı erişimin engellenmesi müessesesini açıklamaya çalışacağız.
Erişim engelleme, 5651 sayılı Kanunda belirtilen durumlarda kişilerin hak ve menfaatlerini koruyan bir tedbirdir.
Bu doğrultuda erişim engeli, herhangi bir internet sitesinin belirli bir sayfasına veya tamamına kullanıcılarının erişiminin önüne geçmek için uygulanan bir tedbirdir.
İnternet sitesinde veya herhangi bir sayfasında yayımlanan içerik (haber, video, yorum, fotoğraf, yazı vb.) kişilik haklarına saldırı içeriyor olabilir, kamu düzenine aykırılık teşkil ediyor olabilir, özel hayatın gizliliğini ihlal ediyor olabilir ya da TCK anlamında suç teşkil ediyor olabilir.Bu şartların gerçekleşmesi durumunda İnternetten İçerik Kaldırma ve Erişimin Engellenmesi talep edilebilir.
İnternetten içerik kaldırma veya erişimin engellenmesi ile ilgili işlemler 5651 sayılı “İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun” adlı yasada yer alan hükümlere göre gerçekleştirilir.
Hangi Hallerde İnternet Sitesine Erişimin Engellenmesi Talep Edilir?
Herhangi bir internet sitesinin veya bu sitenin herhangi bir sayfasının erişim engeli kararına konu olması mümkündür. Yukarıda belirttiğimiz üzere 5651 sayılı Kanun erişim engelinin hangi durumlarda söz konusu olacağını 8 ve 9. maddelerde hükme bağlamıştır.
Buna göre;
İlgili sitenin veya sayfanın kişilik haklarına bir saldırı teşkil ediyor olması durumunda,
Sayfanın veya içeriğinin belirli suçları teşkil ediyor olması durumunda,
Özel hayatın gizliliğinin ihlal edilmesi durumunda,
Fikir ve sanat eserlerine yönelik bir ihlal söz konusu olduğu durumlarda,
Genel sağlığın korunmasına aykırılık teşkil eden durumlarda,
İlgili site veya sayfanın kamu düzenine aykırılık teşkil ediyor olması ve erişimin engellenmesinde kamu yararı bulunması durumunda,
İlgili sitelerin yönetimlerine (içerik veya yer sağlayıcılarına) direkt olarak ulaşıp hukuka aykırılığın sonlandırılması imkanı her zaman mümkündür. Ancak 8 ve 9. maddelerde yargısal yola başvurarak erişim engelleme ve içerik kaldırma imkanı düzenlenmiştir.
İnternetten İçerik Kaldırma ve Erişimin Engellenmesinde Görevli Mahkeme veya Savcılık Neresidir?
Suç işlenmesi nedeniyle içeriğin çıkarılması veya erişimin engellenmesi kararı, soruşturma evresinde Sulh Ceza Hakimliği, kovuşturma evresinde ise mahkeme tarafından verilir. Soruşturma evresinde, gecikmesinde sakınca bulunan hallerde Cumhuriyet savcısı tarafından da içeriğin çıkarılması veya erişimin engellenmesine karar verilebilir. Bu durumda Cumhuriyet savcısı kararını 24 içinde hakimin onayına sunar ve hakim, kararını en geç 24 saat içinde verir. Bu süre içinde kararın onaylanmaması halinde tedbir, Cumhuriyet savcısı tarafından derhal kaldırılır.
İnternetten İçerik Kaldırma ve Erişimin Engellenmesinde Yetkili Mahkeme veya Savcılık Neresidir?
Suç işlenmesi nedeniyle içeriğin çıkarılması veya erişimin engellenmesi kararı vermeye yetkili Sulh Ceza Hakimlikleri şunlardır:
İnternet sitesinin Türkiye’de bilinen bir merkez adresi varsa, bu adresteki Sulh Ceza Hakimliği içeriğin çıkarılması veya erişimin engellenmesi kararı vermeye yetkilidir.
Mağdurun yerleşim yeri ve oturduğu yer Sulh Ceza Hakimliği de içeriğin çıkarılması veya erişimin engellenmesi kararı vermeye yetkilidir (5271 sayılı CMK m.12/5).
İnternetten İçerik Kaldırma ve Erişimin Engellenmesi Kararına İtiraz Edilebilir mi?
İnternet sitesi veya web sayfasına erişimin engellenmesi ,internet sayfası üzerinden yayımlanan haber, blog, video, fotoğraf, yorum vb. içeriklerle kişilik haklarının veya özel hayatın gizliliğinin ihlali, suç işlenmesi, milli güvenlik ve kamu düzeninin gibi nedenlerle öncelikle hukuka aykırı içeriğin bulunduğu internet sitesindeki URL’ye, ihlal bu şekilde ortadan kalkmadığı takdirde internet sitesinin tamamına erişimin engellenmesini ifade etmektedir.
İnternetten içerik kaldırma ve sildirme ,internet üzerinden yayımlanan ve hukuka aykırılık teşkil eden haber, blog, video, fotoğraf, yorum vb. içeriklerin kaldırılması veya silinmesine denir. İçerik kaldırma veya sildirme sadece yer veya içerik sağlayıcı tarafından yerine getirilebilir.
Erişim Engellenmesi kararı alabilmek yoğun hukuki bilgi gerektirdiğinden konu ile alakalı hak kaybına uğramamak için Bekenbey Legal Hukuk Bürosu avukatları ile iletişime geçmeniz önemle rica olunur.
Komentáře