İş kazasında rücu hesaplamaları işverenin ve üçüncü kişilerin sorumluluğu 5510 Sayılı Kanun’un 21. Maddesinde düzenlenmektedir.
Buna göre İş kazası ve meslek hastalığı ile hastalık bakımından işverenin ve üçüncü kişilerin sorumluluğu başlıklı 21. Maddeye göre ;
“İş kazası ve meslek hastalığı, işverenin kastı veya sigortalıların sağlığını koruma ve iş güvenliği mevzuatına aykırı bir hareketi sonucu meydana gelmişse, Kurumca sigortalıya veya hak sahiplerine bu Kanun gereğince yapılan veya ileride yapılması gereken ödemeler ile bağlanan gelirin başladığı tarihteki ilk peşin sermaye değeri toplamı, sigortalı veya hak sahiplerinin işverenden isteyebilecekleri tutarlarla sınırlı olmak üzere, Kurumca işverene ödettirilir. İşverenin sorumluluğunun tespitinde kaçınılmazlık ilkesi dikkate alınır. İş kazasının, 13 üncü maddenin ikinci fıkrasının (a) bendinde belirtilen sürede işveren tarafından Kuruma bildirilmemesi halinde, bildirim tarihine kadar geçen süre için sigortalıya ödenecek geçici iş göremezlik ödeneği, Kurumca işverenden tahsil edilir.
Çalışma mevzuatında sağlık raporu alınması gerektiği belirtilen işlerde, böyle bir rapora dayanılmaksızın veya eldeki rapora aykırı olarak bünyece elverişli olmadığı işte çalıştırılan sigortalının, bu işe girmeden önce var olduğu tespit edilen veya bünyece elverişli olmadığı işte çalıştırılması sonucu meydana gelen hastalığı nedeniyle, Kurumca sigortalıya ödenen geçici iş göremezlik ödeneği işverene ödettirilir.
İş kazası, meslek hastalığı ve hastalık, üçüncü bir kişinin kusuru nedeniyle meydana gelmişse, sigortalıya ve hak sahiplerine yapılan veya ileride yapılması gereken ödemeler ile bağlanan gelirin başladığı tarihteki ilk peşin sermaye değerinin yarısı, zarara sebep olan üçüncü kişilere ve şayet kusuru varsa bunları çalıştıranlara rücû edilir.
İş kazası, meslek hastalığı ve hastalık; kamu görevlileri, er ve erbaşlar ile kamu idareleri tarafından görevlendirilen diğer kişilerin vazifelerinin gereği olarak yaptıkları fiiller sonucu meydana gelmiş ise, bu fiillerden dolayı haklarında kesinleşmiş mahkûmiyet kararı bulunanlar hariç olmak üzere, sigortalı veya hak sahiplerine yapılan ödemeler veya bağlanan gelirler için kurumuna veya ilgililere rücû edilmez.
Ayrıca, iş kazası veya meslek hastalığı sonucu ölümlerde, bu Kanun uyarınca hak sahiplerine bağlanacak gelir ve verilecek ödenekler için, iş kazası veya meslek hastalığının meydana gelmesinde kusuru bulunan hak sahiplerine veya iş kazası sonucu ölen kusurlu sigortalının hak sahiplerine, Kurumca rücû edilmez. “
Yukarıda yer alan madde de iş kazasına üçüncü kişinin kusuru nedeniyle meydana gelmesi durumunda üçüncü kişinin müteselsil sorumluluğu için ilk peşin sermayeli gelir için özel bir durum söz konusudur.
İş kazasının meydana gelmesinde üçüncü kişinin de kusurunun bulunması durumunda hak sahibine bağlanan ilk peşin sermayeli gelir, işveren ve kusurlu üçüncü kişiden rücu davası ile tahsil edilmektedir. Rücu edilecek kısım belirlenirken işverenin kusuruna üçüncü kişinin kusurunun yarısı eklenir ve rücu konusu kızım belirlenir.
Örnek verilecek olur ise :
İş verenin %50 üçüncü kişinin ise %10 kusurlu ve işçinin de %40 kusurlu olduğu bir iş kazası yaşanmıştır. Bu iş kazası nedeniyle hak sahibine 200.000-TL ilk peşin sermayeli gelir bağlanmış olup kurum da rücu davası açmıştır.
Bu durumda 200.000 TL miktarındaki peşin sermayeli gelirin yarısı olan 100.000 liradan işverenin ve üçüncü kişinin kusur toplamı olan %60’ından yani 60.000 liradan hem davalı işveren hem de üçüncü kişi birlikte müteselsil sorumlu olur.
200.000 TL miktarındaki peşin sermayeli gelirin diğer yarısından ise işveren kusuru oranında sorumludur. Örneğimize göre 100.000 liranın %50 ‘sinden iş veren tek başına sorumlu olacaktır.
Sonuç olarak 200.000-TL miktarındaki peşin sermayeli gelirin %55’i yani 110.000-TL’si için kurum tarafından rücu edecektir.
Neticeten ; Hesaplama bir formül üzerinden yapılmak istenirse (davalı işverenin kusuru + üçüncü kişinin kusurunun yarısı ) şeklinde yapılabilir.
Comments