İşe iade davası genel ve ön şart olan arabuluculuk sürecinin olumsuz sonuçlanması halinde açılacak bir davadır. Arabuluculuk süresi en fazla 28 günde sonuçlanacaktır. İlgili sürecin olumsuz sonuçlanması halinde açılacak olan işe iade davası 4 ile 10 ay arasında sonuçlanacaktır. Tarafların hükmü üst derece mahkemesi olan istinaf mahkemelerine taşıması halinde ise süreç biraz daha uzayacaktır.
İşe İade Davasının Kazanılması Halinde Yapılacaklar
İşe iade davasında mahkeme tarafından tesis edilen kararın kesinleşmesi halinde vekil kıldığı işe iade davası avukatı aracılığıyla 10 gün içerisinde noter kanalıyla işverene işe başlatmaya yönelik ihtarname ile başvurmalıdır. İşverenin işbu başvuruya yönelik 1 ay içerisinde işçiyi işe başlatma zorunluluğu bulunmaktadır.
İşe İade Davasının Kazanılması Sonucunda İşverenin Tutumu Doğrultusunda Yapılacak Ödemeler
İşe iade davasına yönelik en çok merak edilen sorulardan biri de davanın kazanılması halinde işverenin tutumu ve yapılacak ödemelerdir.
A) İşverenin İşçiyi İşe Başlatması Halinde Ödenecek Ücretler
İşçinin işe iade davasını kazanmasına binaen yaptığı başvuru üzerine işveren işçiyi işe başlatabilir. Böyle bir durumda işe iade davası sonucunda kararlaştırılan boşta geçen süreye ait ücreti işveren işçiye ödemek zorundadır. Bu ücretin hesaplanmasında işçi sanki işe devam ediyormuş gibi ücret ve diğer hakları belirlenmelidir. Buradaki ücret en çok 4 aya kadar ödenir. İşçiye normal şartlarda işverence yapılan gıda yardımı, yakacak yardımı, yol ve servis ücretleri de boşta geçen süre ücretine dahil edilebilecektir.
B) İşverenin İşçiyi İşe Başlatmaması Halinde Ödenecek Ücretler
İşçinin işe iade davasını kazanması halinde dahi işveren işçiyi işe başlatmayabilir. Bu durumda ise İş Kanunu gereği işveren işçiye en az dört en fazla sekiz aylık işe başlatmama tazminatını ödemekle yükümlü hale gelir. Bu ücretin hesaplanmasında baz alınacak tarih işe başlatmama süresinin sonundaki ücret olacaktır. Aynı şekilde işveren işçiyi işe başlatmadığı takdirde kıdem ve ihbar tazminatını da ödemekle yükümlü hale gelir.
Bu yazı bilgilendirme amaçlı olup, hukuki tavsiye veya hukuki mütalaa niteliğinde değildir. Bir dava açmadan önce avukattan hukuki yardım almanız hak kaybı yaşamamanız için önemli ve gereklidir
Comentarios