İstirdat, sözlük anlamı olarak geri alma, bir şeyi yeniden ele geçirme anlamlarına gelmektedir. İstirdat davasının kanuni tanımı ise, borç olmayan bir paranın kesinleşen icra takibi dolayısıyla cebri icra tehdidi altında ödenmesi durumunda bu paranın geri alınması için başvurulabilecek dava türü olarak tanımlanmıştır.
İstirdat Davasının Amacı ve Hukuki Dayanağı Nedir?
Borçlu hakkında bir icra takibi başlatılmış, bu takibe süresinde itiraz edilmemiş veya itiraz edilmiş ancak itirazının kaldırılmış olması sonucunda, icra tehdidi altında, aslında maddi hukuk bakımından borçlu olunmayan paranın alacaklıya ödenmesi sonucunda, bu paranın geri verilmesini sağlamak genel olarak istirdat davasının amacını oluşturmaktadır.
İstirdat davasının hukuki dayanağını, İcra ve İflas Kanununun 72. Maddesinin 6. Bendinde yer alan “Takibe itiraz etmemiş veya itirazının kaldırılmış olması yüzünden borçlu olmadığı bir parayı tamamen ödemek mecburiyetinde kalan şahıs, ödediği tarihten itibaren bir sene içinde, umumi hükümler dairesinde mahkemeye başvurarak paranın geriye alınmasını isteyebilir.” düzenlemesi oluşturmaktadır.
İstirdat davası iki şekilde meydana gelebilir. İlk olarak, borçlu icra takibi sırasında, borçlu olmadığı bir parayı alacaklıya ödemesi sonucunda, doğrudan istirdat davası yoluyla, bu paranın kendisine geri ödenmesini talep edebilir. Bir diğer hali ise, borçlu icra takibi açıldıktan ve alacaklıya henüz herhangi bir ödeme yapmadan önce borcunun bulunmadığının tespiti amacıyla menfi tespit davası açar ve bu dava sürerken alacaklıya borcun tamamı veya bir kısmını ödemiş olursa bu durumda, menfi tespit davası artık istirdat davasına dönüşür ve yargılamaya istirdat davası olarak devam edilir.
Comments