top of page

KASTEN YARALAMA SUÇU VE TAZMİNAT HAKKI NEDİR?

Kasten başkasının vücuduna acı veren veya sağlığının ya da algılama yeteneğinin bozulmasına neden olan kişi, bir yıldan üç yıla kadar hapis ile cezalandırılır.

Kasten yaralama fiilinin kişi üzerindeki etkisinin basit bir tıbbî müdahaleyle giderilebilecek ölçüde hafif olması hâlinde, mağdurun şikâyeti üzerine, dört aydan bir yıla kadar hapis veya adlî para cezasına hükmolunur.


Kasten yaralama suçunun;

  • Üstsoya, altsoya, eşe veya kardeşe karşı,

  • Beden veya ruh bakımından kendisini savunamayacak durumda bulunan kişiye karşı,

  • Kişinin yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle,

  • Kamu görevlisinin sahip bulunduğu nüfuz kötüye kullanılmak suretiyle,

  • Silahla, İşlenmesi halinde, şikâyet aranmaksızın, verilecek ceza yarı oranında artırılır.

Neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralamanın hangi durumlarda uygulanacağı kanunda düzenlenmiştir.

Kasten yaralama fiili, mağdurun;

  • Duyularından veya organlarından birinin işlevinin sürekli zayıflamasına,

  • Konuşmasında sürekli zorluğa,

  • Yüzünde sabit ize,

  • Yaşamını tehlikeye sokan bir duruma,

  • Gebe bir kadına karşı işlenip de çocuğunun vaktinden önce doğmasına,neden olmuşsa, belirlenen ceza, bir kat artırılır.

Kasten yaralama fiili, mağdurun;

  • İyileşmesi olanağı bulunmayan bir hastalığa veya bitkisel hayata girmesine,

  • Duyularından veya organlarından birinin işlevinin yitirilmesine,

  • Konuşma ya da çocuk yapma yeteneklerinin kaybolmasına,

  • Yüzünün sürekli değişikliğine,

  • Gebe bir kadına karşı işlenip de çocuğunun düşmesine, neden olmuşsa, belirlenen ceza bu sefer iki kat artırılır.

Kasten yaralamaya maruz kalmış olan kişi yaralama fiili basit tıbbi müdahale ile giderilebilecek türden ise şikayet ile kasten yaralama eyleminde bulunacan kişi hakkında soruşturma başlatılacaktır. Kasten yaralama fiiline maruz kalan kişinin yaralandığı soruşturma sonucunda ispatlanmış ise yaralayan kişi ceza alacaktır. Ancak konumuz yaralama tazminat olduğu için yukarıdaki eylemlere maruz kalan kişiler yaralama eylemi nedeniyle yaralayan kişiye maddi zararları varsa maddi, manevi bir zararı varsa manevi tazminat davası açabileceklerdir.


Yaralama Suçunda Tazminat Talebi Nasıl Olur?


Yaralama suçunda tazminat- Kişi ister kasten ister taksirle yaralamaya maruz kalsın yaralayan kişiye karşı tazminat davası açabilecektir. Yaralama eylemi ceza davasına konu edilmezse kişi yaralama eylemine karşı haksız fiil unsurlarının oluştuğunu ispat ederek hukuk mahkemelerinde dava açabilecektir. Eğer eylem ceza davasına konu olmuş ve sanık cezalandırılmış ya da seçenek yaptırımlar ile cezası ertelenmiş ancak suçlu olduğu sabit olmuşsa bu durumda yaralama eylemine maruz kalmış olan kişi yani yaralanan açmış olduğu hukuk davasında artık yaralandığını ispat etmek zorunda değildir. Çünkü ceza yargılaması sonucunda elde edilen maddi vakıalar sonucunda sanığın cezalandırılmasına karar verilmiş ve suçlu olduğu ispat edilmiştir. Sanığın suçu işlediği yani haksız fiil olan yaralama eylemini gerçekleştirdiği ceza yargılaması sonucu hüküm altına alındığından ötürü açılacak maddi veya manevi tazminat davalarında haksız fiil unsuru gerçekleşmiş olduğundan davalı yaralayan kişi aleyhine tazminata hükmedilebilecektir. Önemli olan husus yaralama fiili sonucunda sürecin profesyonel bir şekilde yönetilmesi işlemidir. Ceza davası açılmadan maddi ya da manevi tazminat davası da açılabilir. Açılan hukuk davasında ceza yargılaması bekletici mesele yapılabileceği gibi hukuk hakimi olayın ispatlandığını ve haksız fiilin ortaya çıktığına kanaat getirdiği durumun davacı tarafından ispat edildiğini anladığı takdirde davayı sonlandıracak ve davalı yaralayan şahıs aleyhine tazminata hükmedecektir. Yaralama fiilleri sonucunda kişinin maddi bir zararı ortaya çıkabilir.


Örneğin yaralama eylemi soncunda kişi işine gidememiş, ücretsiz izin almış ya da serbest meslek erbabı ise işlerini kendi eliyle takip edemediğinden ötürü zarara uğramış, yaralama sonucunda hastane masrafları ortaya çıkmışsa mesela hastanede tedavi edildiğinden ötürü kalındığından dolayı ödemelerde bulunulmuş ise açılan maddi tazminat davasında bu hususların ispat edilmesi durumunda ve belgelenmesi koşulu ile kişi maddi tazminat davasında yapılacak iddiaların hukuki çerçevede ispatlanması hususu ile davasını kazanacak ve yaşamış olduğu maddi kayıpları yaralayan şahıstan alabilecektir. Örneğin bir kişi tartıştığı bir kiş tarafından darb edilmiş ve hastaneye kaldırılmış olsun. Hastaneye kaldırılması, hastanede gerçekleştirilen tedavi ve tıbbi müdahaleler sonucu hastaneye 1.000,00 TL ücret verdiği düşünüldüğünde yine hastanede geçirilen süre içerisinde yaşanan iş gücü kaybı sebebiyle iki aylık gelir elde edemediği ve aylık gelirinin 3.000,00 TL olduğu iki aylık 6.000,00 TL zararının bulunduğu, toplam zararının ise 7.000,00 TL olduğu varsayıldığında yaralayan kişiye karşı açılan haksız fiil tazminat davası sonucunda zararlar ispat edildiği oranda tazminata hükmedilecek hatta ve hatta kişi zararın ortaya çıktığı andan itibaren faiz de isteyebilecektir.


Yukarıda izah edilen hususlar tamamen maddi tazminat içindir. Kişi yaralama eylemi sonucunda manevi tazminat davası da açabilecektir. Kişi yaralama eylemi ile acı çekmiş olabilir, toplum önünde kendisini güçsüz hissetmiş acı elem keder ve ızdırab çekerek yaşama sevincini kaybetmiş duruma gelmiş olabilir. İşte bu tür durumlar ruhsal olarak kişinin zarara uğradığını soyut olarak bir zarar meydana geldiğini bizlere göstermektedir. Bu durumda kişi maddi bir zarara uğramamış olsa bile gözle görülmeyen ancak ruhsal olarak hissedilebilecek ve ruhi bir zarar yaşamış olabilir. İşte bu zararın giderilmesi durumuna hukukumuzda manevi tazminat denmekte olup bu zararın tazmini için açılan davalara da manevi tazminat davası denilmektedir. Manevi tazminat davası açmış olan yaralama eylemine uğrayan kişi yaralama eyleminin varlığlını ve bu durumun manevi olarak kendisini etkilediğini ve zarara uğradığını ispat ettiği takdirde lehine manevi tazminat hükmedilebilecek ve davalı yani yaralama eyleminde bulunan kişi belirli bir miktar parayı manevi taminat oalrak davacı zarar gören kişiye ödemek zorunda kalacaktır. Burada dikkat edilmesi gereken nokta manevi tazminat davasının kazanılabilmesi için haksız fiil eyleminin ispatı ve bu durumun kişide manevi bir zarar meydana getirdiğini ispatlaması hususudur. Kişi yaralama eyleminin varlığını ispat ettiği takdirde zaten bu durumun kişi üzerinde manevi bir sonuç doğurmayacağının beklenilmesi mümkün olmadığından mahkeme belirli bir miktar paranın davalıdan alınarak davacıya verilmesine karar verecek ve davacı yaralama eylemi sonucunda uğramış olduğu manevi zararı giderebilecektir. Tabiki manevi zararın parayla ölçülmesi beklenebilecek bir durum değildir. Ancak kişinin yaralama eylemi sonucu uğramış olduğu zararı en aza indirmek en azından içini soğutmasına bir miktar yardımcı olabileceği hususu değerlendirildiğinde davalının bu belirlenen manevi tazminatı ödemesi kaçınılmaz kalacaktır. Kimsenin manevi acısı parayla dindirilemez. Ancak davalının da bundan yarar sağlaması durumu düşünülemeyeceğinden bu zararın parasal olarak giderilmesi hukuk gereğidir. İyi bir manevi tamzinata hükmedilebilmesi için ise açılan yaralama tazminat davasında bu hususların dile getirilip mağduriyetin gerekçeli iddialar ile gözler önüne serilmesine bağlıdır. Bu yüzden yaralama tazminat için açılacak olan maddi tazminat ya da manevi tazminat davalarının alanından uzman tazminat avukatı tarafından takip edilmesi tavsiye olunur.


Yaralama tazminat davası Asliye Hukuk Mahkemesinde açılacak davadır. Davanın neredeki Asliye Hukuk Mahkemesinde açılacağı hususu Hukuk Muhakemeleri Kanununun 16. maddesine göre belirlenebilir. Davacı yaralanan kişi iken davalı taraf yaralama eyleminde bulunan kişi olacaktır. Yaralama tazminat davaları normalde 2 ve 10 yıllık zamanaşımlarına tabidir. Yaralama eylemi aynı zamanda suç niteliğinde bulunduğundan dolayı kişi ceza davası açarak sanığın cezalandırılmasını sağlamış ise aynı zamanda ceza zamanaşımı da devreye girecek ve kişi ceza zamanaşımına göre belirlenen süre içerisinde de dava açabilecektir.

Kasten ya da Taksirle Yaralama Suçu Sonrası Ne Yapılmalıdır?


Yaralama suçu sonrasında kişi yaralama fiilinde bulunan faili Cumhuriyet Savcılığına şikâyet edebileceği gibi tazminat davası da açabilecektir. Yaralama fiilinde bulunan kişinin ceza davasında hürriyeti bağlayıcı bir ceza alması ya da en kötü ihtimalle en düşük bir ceza alması dahi yaralama tazminat davasında maddi tazminat ile manevi tazminata hükmedilmesine yol açabilecektir.


Kasten Yaralama Suçu, insan hayatını etkileyen ve özgürlüğünü kısıtlayan, cezaevinde kalınmasına neden olacak önemli bir konu olması nedeniyle muhakkak Bekenbey Legal Hukuk Bürosu avukatları ile iletişime geçerek, hukuki olarak destek almanız gerekmektedir.

Comments


bottom of page