Uygulamada bir avukatın en çok karşılaştığı konuların başında şüphesiz ki kiracı ve kiraya veren arasında ortaya çıkan kira uyuşmazlıkları gelmektedir. Genel itibariyle sözleşmesi biten kiracılar mevcut bulundukları evde oturmaya devam etmek, kiraya verenler ise kiracılarını çıkarabilmek için bize müraacat etmektedir.
Konu ile alakalı her ne kadar çok fazla yazı, makale, bilgilendirme notu olsa da bunlar genellikle fazla detaylı olduğundan veya hukuki terimler kullanılarak anlatıldığından çoğunlukla müvekkillerin kafalarında ki soru işaretleri de haliyle giderilememektedir. İşte biz de bu yüzden bu yazımızda kiracı ve kiraya verenler için söz daha yalın ve daha sade bir biçimde kira konusunu anlatmaya çalışarak insanların kafalarındaki soru işaretlerini gidermeye çalışacağız.
İsterseniz daha kolay ve anlaşılabilir olabilmesi için konu konu ilerleyelim:
Tahliye Taahhütnamesi Varsa: Kira sözleşmesi yapıldıktan sonra kiracıdan yazılı olarak tahliye taahhütnamesi alınmışsa, kira sözleşmesi bitince kiracı çıkarılabilir. Ancak tahliye taahhütnamesinde kiracının çıkacağı tarih net bir şekilde yer alıyor olmalıdır.
Kira Sözleşmesi 10. Kez Yenilenmişse: Kira sözleşmesinin kiracı tarafından bahsettiğimiz şekilde 10 kez yenilenmesinin üzerinden yani kira sözleşmesinin ilk yapılışının 11. yılından sonra her uzama yılının bitiminden 3 ay öncesinde yazılı bildirimde bulunarak mülk sahibinin kira sözleşmesini sona erdirme hakkı vardır. Ev – işyeri sahibinin burada herhangi bir neden öne sürmesi gerekmez.
Ev – İşyeri Sahibinin Gereksinimi Nedeniyle Tahliye: Eğer söz konusu evin veya işyerine; sahibi için veya sahibinin eşi, altsoyu, üstsoyu veya kanunen bakmakla yükümlü olduğu kişi için zorunlu olarak gereksinim duyulursa kiracı tahliye edilebilir. Ancak bu nedene dayanarak kiracı çıkarıldığı zaman 3 yıl boyunca haklı bir neden olmadığı sürece o taşınmaz eski kiracıdan başkasına kiralanamaz. Eğer bu kurala aykırı davranılırsa, eski kiracıya alt sınırı son 1 yıllık kira bedeli olacak şekilde tazminat ödemek zorunda kalınır.
Yeniden İnşa ve İmar Nedeniyle Tahliye: Söz konusu ev veya işyerinde esaslı onarım veya inşa – imar yapılacaksa ve bu işlemler sırasında taşınmazın kullanımı imkansızlaşacaksa bu durumda gene sözleşme sona erdirilebilir. Ancak kira sözleşmesinin süresinin bitmesi beklenmelidir. Taşınmaz yeniden inşa edildikten sonra gene eski kiracının öncelikle kiralama hakkı vardır. Bu hak kiracıya yapılan yazılı bildirim üzerine 1 ay içerisinde kullanılmalıdır. Gene burada da kiraya veren yükümlülüklerine uymazsa yukarıda bahsettiğimiz en az 1 yıllık kira bedeli kadar tazminat ödemek durumunda kalır.
Ev – İşyerinin Satılması Durumunda Tahliye: Taşınmazı sonradan edinen yani satın alan, bağış yoluyla vs. alan kişi; eğer kendisi, altsoyu, üstsoyu veya kanunen bakmakla yükümlü olduğu kişi için bu taşınmaz zorunlu olarak boşaltılmalı ise bu durumda taşınmazı edinme tarihinden başlayarak 1 ay içerisinde kiracıya yapacağı bildirimle kiracıyı çıkarabilir. Ancak bunun için bildirimden itibaren 6 ay sonrasında dava açılacaktır. Eğer isterse kira sözleşme dönemi bittikten sonra 1 ay içerisinde açacağı dava ile de bunu sağlayabilir.
Kira Bedeli Ödenmemişse: Kira bedelinin ödenmediği bazı hallerde kiraya veren belirli prosedürlere uyarak kiracısını çıkarabilir. Bunun çeşitli şartları ve önemli bir prosedürü vardır.
Yukarıda da belirttiğimiz üzere ister 1 yıllık kira sözleşmesi bitince olsun ister bundan sonra uzatılan kira sözleşmeleri için olsun kiraya veren kendi iradesi ile sebepsiz olarak sözleşmeyi sona erdiremez. Ancak bu saydığımız hallerde kiraya verenin kira sözleşmesini sona erdirme hakkı vardır.
Bu yazı bilgilendirme amaçlı olup, hukuki tavsiye veya hukuki mütalaa niteliğinde değildir. Bir dava açmadan önce Bekenbey Legal Hukuk Bürosu avukatlarından hukuki yardım almanız hak kaybı yaşamamanız için önemli ve gereklidir.
コメント