Kıdem tazminatı, bir işçinin işveren tarafından sağlanan belirli koşulları yerine getirmesi durumunda, çalıştığı süre boyunca kazandığı kıdemine karşılık olarak ödenen bir tazminattır. İşçiler, iş yerinde yıllarca emek vererek işverenin ticari faaliyetlerine katkıda bulunurlar. Bu nedenle, işçilerin düzenli ve sürekli çalışmalarının karşılığı olarak, işyerinde geçirdikleri süre ölçü alınarak kıdem tazminatı ödenir.
Kıdem tazminatı, işçinin son aldığı ücrete ek olarak, yol, yemek, sosyal yardım gibi haklar da dikkate alınarak hesaplanır ve brüt ücret üzerinden ödenir.
İş Kanunu belirli şartların sağlanması durumunda işçinin işverenden kıdem tazminatı alabileceğini öngörmüştür. Bu şartlar şunlardır:
İŞÇİNİN İŞ KANUNU'NA GÖRE İŞÇİ OLARAK KABUL EDİLMESİ, BİR YIL ÇALIŞMA SÜRESİNİN TAMAMLANMASI VE HAKLI FESİH ŞARTININ SAĞLANMASI
İş Kanunu'nun 14. Maddesi, deniz ve hava taşıma işlerinde çalışanlar, tarım ve orman işlerinin yapıldığı işyerlerinde çalışanlar, aile ekonomisi sınırları içinde kalan tarımla ilgili her çeşit yapı işleri, evde ve el sanatlarının yapıldığı işlerde çalışanlar, ev hizmetlerinde çalışanlar, çıraklar, sporcular, rehabilite edilenler ve Esnaf ve Sanatkarlar Kanunu'nun 2. Maddesinin tarifine uygun üç kişinin çalıştığı işyerlerinde çalışanlar gibi belirli meslek ve iş gruplarını işçi olarak kabul etmez.
İŞÇİNİN EN AZ BİR YIL KIDEMİNİN BULUNMASI
Bir işçi aynı işverenin işyerinde bir yıldan az süreyle çalışmışsa kıdem tazminatı alamaz. Ancak, aynı işverenin farklı işyerlerinde veya farklı şirketlerinde çalışmışsa bu çalışmalar tümü göz önünde bulundurularak bir yıllık süre hesaplanabilir.
İŞÇİNİN HAKSIZ BİR SEBEP NEDENİYLE İŞTEN ÇIKARTILMASI
Belirli süreli iş sözleşmeleri için kıdem tazminatı talep edilemezken, belirsiz süreli iş sözleşmesi ile çalışılan işyerinden ayrılan işçi haklı bir sebep nedeniyle işten ayrıldıysa kıdem tazminatı alabilir.
Comments