top of page

MÜTALAA NE DEMEKTİR? 2023?


Mütalaa TDK sözlüğünde eskimiş sözcüklerden biri olarak tanımlanır. Bilhassa hukuki terminoloji içerisinde halen daha kullanılmakta olan kelimenin, halk arasında eski bilinirliğini yitirdiğini ifade etmek mümkündür. Türk Dil Kurumu sözlüğünde mütalaa kelimesine anlam bakımından üç karşılık verilmiştir. Bu karşılıklardan ilki “etüt” şeklindedir. Etüt kelimesi, aslında mütalaa teriminin tüm anlamlarını karşılayacak bir biçimde Fransızca’dan alınmış bir kelimedir. Mütalaa sözcüğü için Türk Dil Kurumu sözlüğünde verilmiş olan ikinci karşılık ise; “Bir konu üstünde detaylı düşünme ile birlikte oluşan görüş ya da yorum” şeklindedir. Benzer bir biçimde kelimenin üçüncü karşılığı da “Herhangi bir konu hakkında detaylı bir şekilde düşünme” olarak açıklanır. Ayrıca sözcüğün çeşitli fiiller ile birlikte kullanıldığı maddeler de mevcuttur.


Mütalaa Vermek Ne Anlama Gelir?


Mütalaa vermek, Türk Dil Kurumu sözlüğünde bulunmayan ancak kullanımda olan birleşik fiillerden biridir. Daha çok hukuki terminoloji içerisinde kendisine yer bulan bu birleşik fiil grubu, görüşlerini aktarmak anlamına gelir. Örneğin bir savcı, duruşması görülen bir durum hakkında mütalaa veriyorsa bu ifadeyi günümüz Türkçesine görüşlerini bildiriyor şeklinde aktarmak mümkündür.


Hukuk Terminolojisinde Mütalaa Kelimesinin Kullanımı


Mütalaa nedir hukuk terminolojisi bakımından da incelenmesi gereken bir sorudur. Çünkü Türk Dil Kurumu sözlüğü mütalaa kelimesini eskimiş kelimelerden biri olarak kabul etse de hukuki bağlamda varlığını sürdüren bir terimdir. Hukuk sözlüğünde mütalaa teriminin karşılığı “Adli bir davada bilirkişiler tarafından verilen fikirler” şeklinde yapılmıştır. Dolayısıyla bu tanıma göre mütalaa, bir davada hukuki mercilerin görüş sahibi olmadığı ve özel uzmanlık gerektiren konularda, konunun uzmanından aldıkları görüş ya da rapor olarak açıklanabilir. Bu uygulamaya hukuki mütalaa ismi verilir. Buna ek olarak adli bir davada savcının da mütalaa vermesi gibi bir durum söz konusudur. Bu da, bir adli davada tüm deliller ele alınıp tanıklar dinlenerek kayda geçirildikten sonra savcının bildirdiği görüştür. Bu görüş, savcının mahkemeye nasıl karar verebilecekleri yönünde sunduğu bir tavsiyedir. Adli davalarda savcı, davanın son duruşmasına esas hakkındaki mütalaası sunar ve burada vardığı sonuç hakkında da görüşleri bulunur.


Esas Hakkında Mütalaa Nedir?


Esas hakkında mütalaa, tüm delillerin ortaya konmasının ardından kamusal iddia makamını temsil eden savcının dava hakkında verdiği beyandır. Bu doğrultuda savcı mütalaa örneği üç zorunlu unsuru ihtiva etmelidir. Bu unsurlardan ilki; olayın anlatılmasıdır. Savcı, sanığın ne ile suçlandığını açık ve seçik bir biçimde ifade etmelidir. Aksi takdirde savunma hakkının ihlali gibi bir hukuki sakınca ortaya çıkar. İkinci nokta ise; suç vasfının gösterilmesidir. Savcı mütalaasında örneğin “hırsızlık suçu işlediği anlaşıldığından” gibi bir ifade ile suçun ne olduğunu ismi ile belirtmelidir. Son olarak savcı, kanun maddesini göstermekle de yükümlüdür.



Comments


bottom of page