top of page

TAHLİYE TAAHHÜTNAMESİNİN GEÇERLİLİK ŞARTLARI NELERDİR? 

1) Tahliye taahhütnamesi yazılı olmalıdır.


Hükümde, adi yazılı şekilden bahsedilmektedir. Noterde onaylatma gibi bir şart yoktur; ancak taraflar şartları sıkılaştırabilir. Yani, tarafların anlaşmaları durumunda taahhütname noter huzurunda da yapılabilir.


2) Tahliye taahhütnamesi kiracı tarafından veya yetkilendirdiği temsilcisi tarafından verilmelidir.


Taraflardan birinin vekil tayin ettiği bir kişi bu sözleşmeyi taraflardan birini temsilen imzalayabilir; ancak genel vekaletname yeterli olmayıp tahliye taahhüdü imzalama konusunda ilgili kişi özel olarak yetkilendirilmelidir. Taşınmaz aile konutu niteliğinde ise tahliye taahhütnamesinin her iki eş tarafından imzalanması gerekmektedir. 


3) Tahliye taahhütnamesi kişinin özgür iradesine dayanmalıdır.


Tahliye taahhütnamesi bir sözleşmedir ve taraflar bu sözleşmeyi serbest iradeyle gerçekleştirmelidir. TBK’da genel hükümlerde düzenlenen irade sakatlığı hallerinden eğer hata, hile veya korkutma sonucu irade alınmışsa, bu sözleşme geçersiz olacaktır. Yazımızın ilerleyen bölümünde özellikle bu durum irdelenecektir.


4) Taşınmazın boşaltılacağı tarih taahhütnamede belirtilmiş olmalıdır.


Burada belirli tarihten kasıt gün – ay – yıl şeklinde yazılmış bir tarihtir. Bununla beraber gün – ay – yıl şeklinde olmayıp da ifadeden ne zaman olduğu anlaşılan tarihler de geçerli kabul edilir. Mesela “2022 yılının Ramazan Bayramının 3. günü tahliye edeceğimi taahhüt ediyorum” şeklindeki bir ifade geçerli kabul edilir. Buna karşın, muğlak ifadeler tahliye taahhütnamesini geçersiz kılar. “Ay-Yıl” şeklindeki ifadeler ise, tartışmalı olup Yargıtayca kabul edilen görüş belirtilen ayın son günü olarak algılanması şeklindedir.


5) Tahliye taahhütnamesi kiralanan taşınmazın kiracıya tesliminden sonra alınmalıdır. 


Tahliye taahhütnamesi kira sözleşmesinin yapılmasından ve taşınmazın tesliminden sonra alınabilir. Belirli bir süre içerisinde yapılma zorunluluğu yoktur. Kira sözleşmesinde belirlenen süre içerisinde tahliye taahhütnamesi alınabileceği gibi, sözleşme süresinin uzatıldığı dönemlerde de alınabilir.. Önemle belirtmeliyiz ki bu şartlardan birisinin dahi eksik olması halinde, tahliye taahhütnamesi geçersiz olacaktır. Bu nedenlerle, tahliye taahhüdüne ilişkin bir işlem yaparken uzman bir avukatın hukuki yardımından faydalanmanızı tavsiye ederiz.

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page