top of page

YOKSULLUK NAFAKASI VE ŞARTLARI NEDİR 2023?

Boşanma sebebi ile yoksulluğa düşecek olan tarafın diğer eşten geçimini ve devam ettirdiği hayat standartlarının sürekliliğini sağlama amacıyla isteyebileceği nafaka türüdür. Yoksulluk nafakası talep eden tarafın, boşanmada ki kusurunun diğer eşten daha ağır olmaması gerekmektedir. Yoksulluk Nafakası, boşanma davasından sonra ayrı bir dava ile talep edilebileceği gibi boşanma davasıyla birlikte de talep edilebilir.


Nafakaya hükmedildikten sonra, ortaya çıkan yeni durumlarda (nafaka alan tarafın maddi durumunun iyileşmesi, evlenmesi, biri ile aynı evde yaşamaya başlaması gibi durumlar) geri alınabilir. Ayrıca, nafaka miktarı azaltılabilir veya arttırılabilir. Nafaka miktarının belirlenmesinde dikkate alınan husus tarafların sosyo-ekonomik durumlarıdır. Örneğin, ortalama gelirin çok üzerinde bir gelire sahip kişinin ödeyeceği nafaka miktarı da geliri oranında yüksek olacaktır.


Yoksulluk nafakasına hakim re’sen karar veremez. Nafaka alacaklısının mutlaka talep etmesi gerekir. Nihai karar verilene kadar talep edilebilir. Yoksulluk nafakası boşanma davasında talep edilebildiği gibi evliliğin boşanma ile sona erdiren mahkeme kararının kesinleşmesinden sonraki bir yıl içinde de açılabilir. (TMK m.178) Bağımsız bir dava şeklinde açılan bu dava nafaka alacaklısının yerleşim yeri mahkemesinde açılır.


Nafaka şahsa bağlı bir haktır. Önceden vazgeçilmesi ya da feragat edilmesi kesin hüküm oluşturmaz. Ayrı bir dava ile talep edilebilir.


Boşanma davasında lehine maddi ve manevi tazminata hükmedilen eş için yoksulluk nafakasına da hükmedilebilir. Yargıtay her iki kurumun hukuki nitelemesinin farklı olduğunu, hükmedilen tazminat miktarına bakılmaksızın şartları varsa yoksulluk nafakasına da hükmedilmesi gerektiğini kabul etmektedir.


YOKSULLUK NAFAKASININ ŞARTLARI NELERDİR?


  1. Yoksulluk nafakası talep eden taraf, ağır kusurlu olmamalıdır.

  2. Yoksulluk nafakası talep eden taraf, boşanma nedeniyle yoksulluğa düşecek olmalıdır.

  3. Boşanma davası sırasında veya boşanma davasının kesinleşmesinden itibaren 1 YIL içerisinde talep edilmelidir.


YOKSULLUK NAFAKASINDA BOŞANMA AVUKATI DESTEĞİ


Boşanma ve Yoksulluk Nafakası davaları; kişiler için önemli sonuçları içerisinde barındıran davalardan olduğundan, davalarda usule ve esasa yönelik hatalı veya ihmali işlemler telafisi güç sonuçlara neden olabilmektedir. Bunun yanında bu süreç içerisinde tarafların arasında sağlıklı iletişim kurmak da zordur. Buna bağlı olarak tecrübe sahibi bir UZMAN BİR BOŞANMA AVUKATI ile temsil olmak veya hukuki danışmanlığına başvurmak telafisi imkansız hak kayıplarının önüne geçecektir.




Comments


bottom of page