Zimmet suçunun varlığından bahsedilebilmesi için yasada ifade edilen şartların mevcut olayda vücut bulması gereklidir. Bu şartlar aşağıdaki gibi ifade edilebilir.
1)Zimmet Suçunun Bir Kamu Görevlisi Tarafından İşlenmesi
Kanun koyucu, zimmet suçunun ancak ve ancak bir kamu görevlisi tarafından işlenebileceğini ifade etmiştir. Bu özelliğinden ötürü zimmet suçu bir özgü suçtur. Özgü suç; suçun failinin sadece belirli özellikleri olan kişiler olabileceğini yani herkesin fail olamayacağını ifade eder. Zimmet suçunun bir kamu görevlisi tarafından işlenebileceğini ifade ettikten sonra kamu görevlisinin ne olduğunu izah etmek isabetli olacaktır. Çünkü uygulamada kamu görevlisi ile devlet memuru sıkça karıştırılır. TCK madde 6’da kamu görevlisinin tanımı yapılmıştır. Kamu görevlisi, devlet memurunu da içine kapsayan oldukça geniş bir kavram olup bir kişinin kamu görevlisi olup olmadığı, kişinin ifa ettiği iş ya da fonksiyona göre belirlenir.
2)Zimmet Suçunun Görev Sebebiyle Teslim Edilen Mallar Üzerinde İşlenmesi
Kanun koyucunun tanımladığı üzere, zimmet suçunda bir kamu görevlisinin bu görevi nedeniyle zilyedliği kendisine devredilen ya da gözetimine verilen mallar tasarrufta bulunması gerekir. Kamu görevlisine teslim edilen mal şayet görevi nedeniyle teslim edilmediyse bu durumda zimmet suçundan bahsedilemez.
3)Kamu Görevlisinin Görevi Nedeniyle Kendisine Teslim Edilen Malı Kendisinin ya da Başkasının Zimmetine Geçirmiş Olması
Zimmet suçundan bahsedilebilmesi için kamu görevlisinin söz konusu malı sanki malın malikiymiş gibi tasarruf etmesi gerekir. Yani zimmet suçunun faili, malın mülkiyet hakkı sahibi gibi hareket etmelidir.
NİTELİKLİ ZİMMET SUÇU NEDİR?
Nitelikli zimmet suçu TCK m. 247/2’de düzenlenmiş olup zimmet suçunun ceza miktarı sebebiyle daha ağır halini ifade eder. Nitelikli zimmet suçunda fail, suçu işlediği esnada ya da işledikten sonra zimmet suçunun açığa çıkmaması için hileli davranışlarda bulunur. Failin sergilediği hileli davranışların aldatıcı mahiyette olması ve suçun meydana çıkmasına mani olmaya yönelik davranışlar olması gereklidir.
ZİMMET SUÇUNUN CEZASI NEDİR?
Zimmet suçu cezası için faile üç farklı türden ceza verilebilir. Cezanın türü, suçun işlenme şekline göre değişir. Suç, temel şekli ile işlenirse basit zimmet suçu meydana gelir. Suç hileli davranışlarda bulunmak suretiyle işlenirse nitelikli zimmet suçu söz konusudur. Son olarak suç geçici bir süre ile malın kullanılarak iade edilmesi halinde kullanma zimmet suçu oluşur. Basit zimmet suçunun cezası, 5 yıl ile 12 yıl arasında süreli hapis cezasıdır. Nitelikli zimmet suçunun cezası, basit zimmet suçunda verilecek cezasının yarı oranda artırılarak verilmesini gerektirir. Kullanma zimmeti suçunun cezası, basit zimmet suçunda verilecek cezasının yarı oranda indirilerek verilmesini gerektirir.
ZİMMET SUÇUNUN ŞİKAYET SÜRESİ NEDİR?
Zimmet suçu şikayete tabi suçlardan değildir. Yani savcılık tarafından re’sen soruşturulur. Bu nedenle zimmet suçu şikayet süresi bulunmaz. Zimmet suçu dava zamanaşımı süresi ise 15 yıl olarak belirlenmiştir.
Comentarios