top of page

ÇEKİŞMELİ BOŞANMA DAVASI NEDİR 2023?

Çekişmeli boşanma davası, eşlerin EVLİLİK BİRLİĞİNİ sürdürmek ve boşanmanın sonuçları konusunda bir anlaşmaya varamamasından doğan bir boşanma çeşididir. Şöyle ki eşler, boşanma davası sonucunda meydana gelen; nafaka, tazminat, velayet gibi konularda herhangi bir mutabakata varamamaktadır. Bunun sonucunda ise boşanma süreci doğal olarak uzamaktadır. Çekişmeli boşanma davasını oluşturan sebeplere örnek vermek gerekirse tarafların; boşanmak istememesi, çocuk varsa velayetinin kimde kalacağının sorun olması ya da nafaka miktarında bir sorunun ortaya çıkması çekişmeli boşanma davasının gerekçelerini oluşturmaktadır. Çekişmeli boşanma davasının hukuki dayanağını, Türk Medeni Kanunu’nun aile hukuku bölümü oluşturmaktadır. İlgili madde hükmünde ise boşanma davasının açılabilmesi için birtakım sebep belirtilmiştir.


TMK’da belirtilen ve boşanma sebebi olarak sayılan hususlar; Zina, onur zedeleyici hareket, kötü davranma, haysiyetsiz yaşam sürmek, akıl hastalığı, terk, evlilik birliğinin temelden sarsılması, hayata kast. Bu sayılan nedenlerin, evlilik içerisinde bulunması boşanmaya neden olmaktadır.


1) ÇEKİŞMELİ BOŞANMA DAVASININ ŞARTLARI NELERDİR?


Çekişmeli boşanma konusunda değindiğimiz en önemli husus, taraflar arasında bir anlaşmanın meydana gelmediğidir. Buna göre;

  • Evliliğin bitmesini isteyen ve bu sebeple boşanmak isteyen bir eş varken diğer eş buna yanaşmamaktadır,

  • Evliliğin bitmesini ve boşanmayı her iki eşte istiyordur ancak evliliğin sona ermesi ile doğacak hukuki durumlar konusunda bir anlaşmaya varamamışlardır. Örnek verecek olursak, Nafaka miktarında anlaşamamak, çocukların velayeti konusunda anlaşamamak, tazminat hususunda anlaşamamak gibi,


Bu iki sebebin neticesinde meydana gelen boşanma davasına ise çekişmeli boşanma davası denmektedir. Eğer böyle bir durumda iseniz alanında uzman bir Ankara boşanma avukatından yardım almanızı tavsiye ederiz.


Yukarıdaki paragrafta belirtilen sebeplerden bağımsız olarak kanun koyucu, genel boşanma sebepleri olarak birtakım hususları düzenleme altına alma gereği görmüştür. Çekişmeli boşanma davası açmak isteyen taraflar, boşanma iddialarını bu sebeplerin varlığına dayandırmak durumundadır. Bunlar;


  • Zina (Türk Medeni Kanunu madde 161),

  • Hayata kast ve kötü davranış (Türk Medeni Kanunu madde 162),

  • Suçlu olmak ve haysiyetsiz yaşam sürmek (Türk Medeni Kanunu madde 163),

  • Terk (Türk Medeni Kanunu madde 164),

  • Akıl sağlığının yerinde olmaması (Türk Medeni Kanunu madde 165)

  • Evlilik birliğinin temelden sarsılması (Türk Medeni Kanunu madde 166)’dir.


Çekişmeli boşanma davaları uygulamada, yukarıda sayılan sebepler arasından “evlilik birliğinin sarsılması” nedeniyle çok sık karşımıza çıkmaktadır. Bu sebebe biraz değinmek gerekirse; Türk Medeni Kanunu madde 166 uyarınca düzenleme altına alınmıştır. Gerekçesi ise mevcut olan evliliğin ve o ana dek devam eden ortak hayatı devam ettirmenin artık taraflardan beklenemeyecek boyutta çekilmez bir hal alması durumunda eşlerden birisi boşanma davası açabilecektir. Davayı açan eşin, mevcut kusuru diğerine oranla daha ağır ise davalının itiraz hakkı bulunmaktadır. Çekişmeli boşanma davası da bu durumda tezahür etmektedir. Ancak şunu da belirtmek gerekir ki yapılan itiraz, niteliği itibari ile hakkın kötüye kullanılması şeklinde ise ve evliliğin devam etmesi davalı ve varsa çocuklar için bir yarar sağlamayacaksa hakim, itirazı dikkate almadan boşanma kararı verebilecektir.


ÇEKİŞMELİ BOŞANMA DAVASINDA BOŞANMA AVUKATI DESTEĞİ


Boşanma davaları; kişiler için önemli sonuçları içerisinde barındıran davalardan olduğundan, davalarda usule ve esasa yönelik hatalı veya ihmali işlemler telafisi güç sonuçlara neden olabilmektedir. Bunun yanında bu süreç içerisinde tarafların arasında sağlıklı iletişim kurmak da zordur. Buna bağlı olarak tecrübe sahibi bir UZMAN BİR BOŞANMA AVUKATI ile temsil olmak veya hukuki danışmanlığına başvurmak telafisi imkansız hak kayıplarının önüne geçecektir.


Comments


bottom of page