top of page

ÇOCUKLAR SİZE YAŞADIKLARI İSTİSMARI ANLATTIKLARINDA YAPMANIZ GEREKENLER NELERDİR?

Cinsel istismar vakıaları tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de en çok konuşulan ve önlenmesi gereken suçların başında gelmektedir. Söz konusu hadisenin çocuklara karşı olarak bir okulda herhangi bir görevli tarafından işlenmesi halinde kurum personelleri tarafından ne yapılması gerektiği hususunda kurum yöneticiler tarafından sorular sorulmaktadır. Bu sebeple bir çocuğa karşı taciz vakıasının meydana gelmesi halinde söz konusu hadisenin öğrenilmesinin akabinde İVEDİLİKLE gerekli işlemlerin yapılması için konuyu sade ve yalın bir dille Bekenbey Legal Hukuk Bürosu olarak anlatmaya çalışacağız.


SIRASIYLA YAPILMASI GEREKENLER:

  • Çocukla özel olarak konuşmak için bir mekan bulun. Konuşmanızın kesilmeyeceğinden emin olacağınız bir yer olsun.

  • Çocuğun yanında onu sakinleştirmek için oturun.

  • Çocuktan izin almadan ona dokunmayın. Dokunmanız belki ona istismar olayını hatırlatabilir.

  • Açıklıkla ve sakince dinleyin. Duygularınızı ve sözel olmayan ifadelerinizi kontrol edin. Tepkileriniz hayati önem taşımaktadır. Çocuğun size anlatacağı şeyler ya da muayene sonucu göreceğiniz şeyler sizi şok edebilir. Sakin karşılamak çocuğu desteklemek için önemlidir. Çocuğu dinleyin ve kendisi için önemli olan konuları siz herhangi bir soru sormadan anlatmasına izin verin.

  • Çocuğun dilinden konuşun. Çocuğun anlayamayacağı kelimeleri kullanmayın. Çocuğun olanlar hakkında kullandığı kelimeleri kullanın. Bu özellikle cinsel istismarla ilgili konuştuklarında çok önemlidir.

  • Çocuğu yaşadığı olayları anlatmaya cesaretlendirin. Yaşadığı olayları anlatması için ona destek olun fakat vermek istemediği ayrıntılar için asla baskı yapmayın.

  • Çocuğa şöyle söyleyin. “Sana inanıyorum”, “Bana söylediğine çok memnun oldum”, “Bu senin hatan değil”, “İstismar doğru bir şey değil”.

  • Yazıyla kaydedin: Çocuğun anlattığÇOCUKLAR SİZE YAŞADIKLARI İSTİSMARI ANLATTIKLARINDA YAPMANIZ GEREKENLER NELER?

  • Olayları ve kelimeleri yazın.

  • Çocuğu istismarı bildirdiği için takdir edin. Eğer çocuk dolaylı bir şekilde bir istismardan söz ediyorsa (örneğin; birinin başına geldi gibi), çocuğu durumu anlatması yönünde teşvik edin.

  • İstismarı bildirmek için okul/kuruluş ya da yerel çocuk koruma kurumlarına/yetkililerine/ (rehber danışmana) haber verin.

  • Gizlilik ilkesine saygı gösterin. İstismar olayını okulda bu konuda sorumlu kişi dışında başka biriyle konuşmayın.


BİR ÇOCUK İSTİSMAR EDİLDİĞİNİ AÇIKLADIYSA NE YAPILMALI/YAPILMAMALIDIR?

• “Neden” ile başlayan sorular sormayın. Örneğin; “Neden o kişiyi durdurmadın?”, “Neden bana bunu anlatıyorsun?” Çocuklar genellikle neden ile başlayan sorular sorulduğunda bir şeyleri yanlış yaptıklarını zannederler ya da savunmaya geçerler. Neden ile başlayan sorular kişinin yapması gerekli şeyleri yapmadığını ima eder. İstismar/ihmal vakalarında, çocuklar zaten olanlardan dolayı kendilerini suçlayabilirler. İstismarcı onlara genellikle bunun kendi hataları olduğunu söyler. Bir çocuğa bunu neden daha önce haber vermedin diye sormak, onun bir şeyleri yanlış yaptığını düşünmesine sebep olur. Ayrıca küçük çocuklar genellikle “neden” ile başlayan sorulara yanıt veremezler çünkü soyut düşünme becerileri durumu analiz edecek düzeyde henüz gelişmemiştir.

• Aşağıdakilere benzer sorulardan ve ifadelerden kesinlikle kaçının.

Örneğin;

“Bunun olduğundan emin misin?”

“Gerçeği mi söylüyorsun?”

“Bu bir daha olursa bana haber ver”

“Bunun olması için ne yaptın?”

• Bu bilgiyi diğer kişilerle (öğretmenlerle ya da başkalarıyla) paylaşmayacağınız konusunda çocuğa teminat verin. Fakat destek almak için yetkili kişilerle iletişime geçeceğinizi söyleyin.

• Çocuk eğer daha önce birçok kez istismara uğradığına ilişkin birtakım ipuçları veriyorsa, tüm ayrıntıları almaya çalışmayın. Dikkatlice dinleyin ve çocuğa başka bir şey söylemek isteyip istemediğini sorun. Eğer çocuk daha fazla bir şey söylememeyi seçiyorsa, mümkün olduğunca yetkili kişiyi/müdürü bu konu hakkında bilgilendirin ve okul politikası uyarınca hareket edin. Ayrıca, çocuk ipucu verirken ve sizinle iletişim halindeyken kullandığı tüm kelimeleri olduğu gibi yazın. Bu ilk ifadeler adli soruşturmada çok önemlidir.

• Her şeyden öte, çocuğa soracağınız soruları en aza indirgeyin ve yönlendirici, bir yanıta yönelten sorular sormaktan kaçının.

Bu yazı bilgilendirme amaçlı olup, hukuki tavsiye veya hukuki mütalaa niteliğinde değildir. Bir dava açmadan önce veya istismara uğramış bir çocuğun olduğunu tespit etmeniz halinde derhal Emniyet Güçleri ile iletişime geçmeniz gerekmektedir. Konu ile alakalı Bekenbey Legal Hukuk Bürosu avukatlarından hukuki yardım almanız hak kaybı yaşamamanız için önemli ve gereklidir.


Comentários


bottom of page