Özel belgeler, resmî belgeler kadar olmasa da kanıt niteliği taşımaları ve hukuki sonuç doğurmaları nedeniyle hukuki işlemlerde güven duyulması gereken ve bu nedenle korumaya değer belgelerdir. Bu tip belgelerde sahtecilik suçu TCK 207. maddesinde düzenlenmiştir. Resmî Belgede Sahtecilik suçundan ayıran en önemli özellik ise bu suçun oluşması için özel belgenin kullanılması zorunludur.
Özel belge; içeriği hukuka ve ahlaka aykırı olmayan, kamu görevlisi tarafından görevi nedeniyle düzenlenmemiş belgelerdir.
Özel belgenin sahip olduğu özelliklere bağlı olarak suç unsuru oluşurken her özel belgede sahtecilik yapmak suçun konusunu oluşturmamaktadır. TCK 207. maddeye göre Özel belgede sahtecilik suçu oluşması için gerekli özellikler şunlardır:
Yazılı bir evrak olmalıdır
Suç hukuki değere sahip evrak üzerinde işlenmelidir
Belgeyi düzenleyen kişinin evraktan anlaşılabilmesi gerekir.
Ayrıca özel belge üzerinde sahtecilik suçundan bahsedebilmek için, yapılan değişikliğin aldatıcı nitelikte olması gerekir. Aksi takdirde özel belgeyi bozma suçu oluşur.
Özel belgenin kanıt niteliği, onun içindeki bilginin doğru olduğunu kesin olarak göstermesinde değil, o belgenin gerçek ve orijinal olduğuna ilişkindir.
** Sahte özel bir belgenin kullanılması sonucunda gerçeğe aykırı bir resmî belge düzenlenmesi sağlanırsa, fail resmî belgede sahtecilik suçundan sorumlu olur. Buna aynı zamanda sahte özel belgenin resmî belgeye dönüşmesi de denir.
** Resmî belgede olması gereken zorunlu öğelerin bulunmaması halinde belgenin resmi belge olarak kabul edilmesi mümkün olmadığından özel belge olarak kabul edilir. Örneğin kambiyo senetlerindeki zorunlu yasal öğelerin bulunmaması bunların resmi evrak niteliğini ortadan kaldırmaktadır.
+++ Özel belgenin fotokopisi de özel belge niteliğindedir. Ancak fotokopi belgenin aslı gibi olduğunun onaylanması şarttır. Aksi takdirde onaysız fotokopi hukuki sonuç doğurmayacağından özel belge olarak kabul edilmesi mümkün değildir. Bu tarz belgenin kullanılarak çıkar sağlanması halinde ise dolandırıcılık suçu oluşur.
+++Özel belgede sahtecilik suçunun oluşması için zararın meydana gelmesi veya failin yarar sağlamış olması şart olmayıp, zarara yol açma olasılığının bulunması yeterlidir.
Özel Belgede Fikri Sahtecilik Mümkün Müdür?
Fikri sahtecilik yalnızca kamu görevlilerinin işleyebileceği bir suç olmakla birlikte ancak resmi evrak söz konusu olduğunda meydana gelebilmektedir. Çünkü fikri sahtecilikte fail doğrudan sahte bir resmi belgeye vücut vermektedir. Bu nedenle özel belgede fikri sahtecilik suçu işlenebilmesi mümkün değildir.
Özel Belgede Sahtecilik Suçunun Yaptırımı Nedir?
Özel belgede sahtecilik suçu cezası nedir dediğimizde; bir özel belgeyi sahte olarak düzenleyen veya gerçek bir özel belgeyi başkalarını aldatacak şekilde değiştiren ve kullanan kişi, 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Ayrıca bir sahte özel belgeyi bu özelliğini yani belgenin sahte özel belge olduğunu bilerek kullanan kişi de aynı şekilde yani 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılmaktadır.
Özel Belgede Sahtecilik Suçunda Cezayı Azaltan Nedenler Nelerdir?
TCK m. 211 hükmü uyarınca özel belgede sahtecilik suçu ‘bir hukuki ilişkiye dayanan alacağın ispatı veya gerçek bir durumun belgelenmesi amacıyla işlenmişse’ verilecek olan ceza 1/2 oranında azaltılır. Yani özel belgede sahtecilik suçu geçerli bir hukuki ilişkiden doğan alacağın tahsili amacıyla işlendiğinde verilecek cezanın alt sınırı 6 ay üst sınırı ise 1,5 yıl olacaktır.
Özel Belgede Sahtecilik Suçu Memurluğa Engel Midir?
Özel belgede sahtecilik suçu hem ceza miktarı bakımından hem de 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu madde 48’de sayılan suçlar arasında yer alması sebebiyle memuriyete engel oluşturmaktadır.
Özel Belgede Sahtecilik Suçu İçin Verilen Hapis Cezasının Para Cezasına Çevrilmesi Mümkün Müdür?
Özel belgede sahtecilik suçu kasten işlenebilen bir suç olduğu için para cezasına çevrilmesi ancak 1 yıl ve altındaki ceza hükümleri için geçerli olmaktadır. Özel belgede sahtecilik suçu cezası 1 yıl veya altında olduğunda hükmedilen hapis cezasının adli para cezasına çevrilmesi mümkündür.
Özel Belgede Sahtecilik Suçu Bakımından Hükmün Açıklanmasının Geri Bırakılması ya da Cezanın Ertelenmesi Kararı Verilebilir Mi?
Özel belgede sahtecilik suçu cezası 2 yılın altında veya üstünde olabilir. Bu durumda özel belgede sahtecilik suçu cezası 2 yıl veya altında ise ve diğer şartlar da oluşmuşsa sanık hakkında hükmün açıklanmasının geri bırakılması veya cezanın ertelenmesi kararı verilebilmektedir.
Özel Belgede Sahtecilik Suçu Şikayete Tabi Midir?
Özel belgede sahtecilik suçu şikayete tabi suçlardan değildir. Dolayısı ile suçun işlendiği hususu adli makamlara intikal etmesi ile birlikte yetkili makamlar tarafından soruşturma ve kovuşturması re’sen yapılacak, herhangi bir şikayetin varlığı aranmayacaktır. Tabi bu durumda dava zamanaşımı süresi olan 8 yıllık süre dolmamış olmalıdır.
Özel Belgede Sahtecilik Suçunda Zamanaşımı Süresi Ne Kadardır?
Özel belgede sahtecilik suçu şikâyete tabi bir suç olmadığı için herhangi bir şikayet süresi yoktur. Savcılık, dava zamanaşımı süresi içinde her zaman resen soruşturma yapabilmektedir. Özel belgede sahtecilik suçu dava zamanaşımı süresi ise 8 yıldır.
Özel Belgede Sahtecilik Suçu Uzlaşmaya Tabi Midir?
Özel belgede sahtecilik suçu, uzlaşmaya tabi suçlardan değildir. Bu nedenle özel belgede sahtecilik suçunda uzlaşma prosedürü uygulanmamaktadır.
Özel Belgede Sahtecilik Suçu Bakımından Görevli ve Yetkili Mahkeme Hangisidir?
Özel belgede sahtecilik suçu bakımından görevli mahkeme Asliye Ceza Mahkemesi’dir. Özel belgede sahtecilik suçunda yetkili mahkeme ise Ceza Muhakemesi Kanunu’nda yer alan yetki kuralları gereği, suçun işlendiği yer Asliye Ceza Mahkemeleridir.
Özel belgede sahtecilik suçu, insan hayatını etkileyen ve özgürlüğünü kısıtlayan, cezaevinde kalınmasına neden olacak önemli bir konu olması nedeniyle muhakkak Bekenbey Legal Hukuk Bürosu avukatları ile iletişime geçerek, hukuki olarak destek almanız gerekmektedir.
Comments